Totul începe într-o sală încăpătoare, acum 5 ani, alături de niscai oameni curioși și de un trainer ce inspira naturalețe, relaxare și înrădăcinare. ​​Îmi aduc aminte de teama de nou și de interacțiune, care mă fugărea prin sală, dar și de bucuria cu care se finaliza fiecare exercițiu propus de Kefas. Nu știam pe atunci câte lucruri faine va aduce în viața mea Liberated Voice Workshop și mai ales nu prevedeam participarea mea recurentă la el. Am fost până acum de 5 ori, adică la fiecare ediție care a avut loc în București. Și am atâtea motive pentru a continua. Vă spun câteva mai jos.
​​
​​Workshopul ăsta m-a ajutat cumva să îmi redescopăr naturalețea și încrederea în corp și în voce în alte moduri decât o descoperisem până atunci. Moduri care îi impactează acum și pe ceilalți oameni din viața mea și relația mea cu ei, nu doar relația mea cu mine.

​​Despre voce și libertate​

În primul rând, am înțeles cum căscatul și întinsul de dimineață (sigur, într-un anume mod făcute), dar și cântatul îmi pot servi ca instrumente pentru o zi mai bună. Am înțeles cum sunetul, ca și apa, te spală și te eliberează de cele netrebuincioase… dacă încerci. Am descoperit că pot avea oricând o coloană sonoră proprie dacă îndrăznesc să împrumut vocea mea inimii mele și să o las să glăsuiască… Spontan… Fără vreo regulă. Și am aflat ca inima mea cântă tare duios și altfel decât ar fi crezut mintea mea…
​​
​​Îmi aduc și acum foarte bine aminte de momentul în care a canta a devenit o libertate reală. Eram la munte cu Emil, soțul meu, și obosisem în drumeția în care porniserăm deja de câteva ore. Mă întorceam singură pe un traseu prin pădure. Și era frumos tare în natură, dar eram și tristă că eram singură și că nu reușeam să merg cu ceilalți, și eram și oarecum temătoare. Si mi-am lasat inima să cânte despre toate, așa cum veneau. Ceea ce a ieșit a fost o senzație de comuniune cu natura cum rar întâlnesc. Am cântat inclusiv unei șopârlițe care în loc să se sperie a rămas la pozat. Am cântat cerului, cărărilor, frunzelor, râului. Mi-am cântat mie. Spontan, cum ziceam. Atunci am aflat cât de vastă e libertatea mea de a glăsui și cât de bine îmi face emoțional. În foarte puțin timp am devenit liniștită și veselă și recunoscătoare pentru ce mi se întâmpla. Atât de mare a fost diferența, încât îmi amintesc foarte clar momentul – a rămas pt mine unul semnificativ. Și libertatea aceea de a fi. Și armonia. Delicios!
​​
​​Apoi am mai fost la o ediție a worksop-ului și am aflat despre puterea vindecătoare a sunetului și am văzut efecte surprinzătoare în plan fizic în timpul exercițiilor din workshop – atât eu cu mine (cum un disconfort fizic localizat s-a diminuat și apoi a dispărut după ce am găsit sunetul care i se adresa), cât și eu cu ceilalți (asta din feed-back-ul primit de la persoanele cu care am făcut pereche în exercițiile propuse de Kefas ).

​​Graiul meu sunt eu

​​Ușor-ușor am înțeles că mai sunt și alte lucruri de explorat în legătură cu vocea și corpul. Deja vocea mea era din ce în ce mai versatilă și mai relaxată. Încă mai răgușeam cântând, dar mai puțin decât înainte. Acum, după cele cinci ediții ale worksop-ului nu mai răgușesc aproape deloc atunci când cânt pentru multă vreme.
​​
​​Am observat o schimbare clară în vocea mea, în timbrul ei, în stabilitatea ei, în încrederea pe care o am în ea. Plus, un lucru care îmi place foarte mult: nu mai am o bucată de portativ lipsă. Mai exact, erau niscai sunete de trecere de la vocea joasă, la vocea subțire, pe care nu le puteam trece cu bine. Parcă era un prag ciudat de care mă împiedica veșnic și de câte ori îl treceam totuși se auzea și se simțea tare ciudat. Stricam cântece. Sau răgușeam mai repede. Sau mi se părea că mi se sparge vocea. Ei bine, asta nu se mai întâmplă acum. Vocea mea e cursivă și lină, de la o tonalitate la alta, și deci pot cânta cu naturalețe o gamă mult mai variată de cântece fără sa mă tem ca sunt prea jos sau prea sus sau, doamne ferește, undeva la “mijlocul” ăla care nu îmi ieșea mie deloc.
​​
​​Îmi place mai mult de mine și de vocea mea, mă simt mai relaxată și mai încrezatoare. Atât de încrezătoare încât am început sa integrez cântece spontane și prin plimbările mele, pe jos, prin București… Îmi las uneori corpul să se exprime prin sunete și ies melodii foarte faine. Fac asta spre seară, când e mai puțină populație sau zumzet de mașini. Astfel că, între timp, vocea mea a devenit, dintr-un instrument folosit la nevoie, o companie tare plăcuta și o prezență în sine.
​​
​​De altfel, unul dintre cele mai importante lucruri descoperite este că vocea e un instrument pe care îl am tot impul la îndemână și e păcat să nu îmi creez o relație faină cu ea, pentru că știe să facă multe. Vocea și efectele ei în plan fizic mă însoțestec la fel de intim cum o face respirația. O am mereu cu mine și mă pune instant în contact cu corpul meu și mă poate aduce oricând în prezent. Și nu doar pe mine…

Cu un bebe pe portativ

​​Între timp a apărut și un bebe în viața mea. Moment în care, din nou, vocea a căpătat un rol pe care nu-l prevăzusem. Am folosit vocea ca să mă relaxez eu în momentele de precipitare, ca să ii cânt cât timp era el încă în burtică și să mă audă, să mă cunoască, ca să mă mai detensionez în perioada travaliului într-o maniera vindecătoare și conștientă, folosind murmurul din piept (humm-ing, în engleză) și vocale specifice pentru zona pelviană sau spate, unde simteam tensiunile specifice travaliului.
​​
​​Apoi bebele s-a născut… Și acesta e punctul unde am devenit din ce în ce mai conștientă despre impactul vocii asupra mea și asupra celorlalți la nivel emoțional.
​​
​​Pentru că vorbeam cu un omuleț nou în aceasta lume și ii cantam și vedeam cum asta are efect aproape imediat asupra lui. Atât sunetele în sine dar mai ales modulările vocii și starea emoțională pe care o aveam pe fundal și pe care o transmitem mai mult sau mai puțin conștient. Și pentru că m-am plictisit destul de repede de cântecele cu formă fixă, am început să improvizez.
​​
​​Ce am observat e că mai întâi mi se schimba mie, cântând, starea emoțională, într-una plăcută. Apoi bebe rezona în mod natural cu mine. Îl puteam vedea cum se relaxează și cum ascultă. Apoi am făcut o pauză de improvizat… Până într-o zi, câteva luni mai târziu, când tot încercam să adorm un puștiulică (bebe a mai crescut) pentru care lumea era prea interesantă și, deși era foarte obosit, ar fi tras de el oricât doar să mai stea treaz… Și după ce am încercat tot ce am știut, m-am gândit să îi spun cum anume l-ar ajuta somnul dacă și-ar da voie sa adoarmă… și am făcut asta fără să știu că, din prima, spontan și fără efort va ieși pe gura mea un cântec de leagăn cu versuri cu rima și melodie stabilă așa… din prima.

Fântâna de sunete

Cert e ca am cântat acest cântecel nu cu vocea, ci prin voce, din acea “fântână din piept” despre care povestește Kefas la workshop, exprimând un adevăr prezent în mine. Și a curs. Uimitor! Mă uimeam în timp ce ieșea din pieptul meu. Și copilul a adormit. Adevărul meu transmis cu blândețe printr-o voce conștientă a ajuns la el și l-a ajutat să se liniștească. A fost magic. Și mai magic este că acum, după multe luni de atunci, acesta este în continuare cântecul pe care pruncul adoarme liniștit, primind parcă somnul la el cu drag și pace. Mi-am adunat noi biluțe prețioase de încredere în naturalețe și spontaneitate și în exprimarea adevărului meu interior.
​​
​​În afară de asta, tot bebele, oglinda mea cea mai de preț, atunci când folosesc vocea fără sa fiu conștientă de ea, mă imită cu vorbe bebelicesti dar cu intonație grăitoare și îmi dau seama în acest fel ce impact are asupra lui modul în care spun lucruri și cum anume o fac. Le percepe el. E fabulos cât înseamnă vocea pentru un copil atât de mic… și știu din experiență (din cabinetul de psihoterapie și din programele pe care le-am ținut ani mulți cu copii și adulți) că și pentru copiii mai mari contează, iar pentru adulți de asemenea.
​​
​​În plus, cântatul ajută la conectarea cu ceilalți. Prin voce, prin sunet, prin muzică. Este o experiență specială pe care nu e prea lesne să o trăiești în societatea de azi. Aceea de a te uni prin voce cu cei din jur, dăruind în același timp… sau cântând un duet spontan, improvizat, armonizându-te cu cineva… E o experiență foarte puternică dacă îți dai voie să o trăiești până la capăt, dincolo de teama și rușinea care vin oarecum natural.
​​
​​Una peste alta, acest workshop a adus schimbări tare prețioase în viața mea și a familiei mele. Am învățat să folosesc și să prețuiesc acest instrument (sau prieten, i-aș putea spune) pe care majoritatea îl avem alături tot timpul, fără să fim conștienți de el sau să ni-l facem aliat.
​​
​​Mă simt recunoscătoare pentru experientele trăite an de an la workshop, pentru inspirația pe care am avut-o de a alege să merg la fiecare ediție. Dacă ar fi să aleg două cuvinte care ar sumariza experiența mea la Voice Liberated, ele ar fi “conexiune” și “libertate”. E ca și cum trăiesc un a fi mai complet, având și vocea ca prieten conștientizat și folositor. În ultima vreme eu și vocea mea ne însoțim din ce in ce mai bine și asta mă bucură. Ceea ce va urez și vouă! 🙂

Leave a Comment